Happy Lama Travel - PERUspecialisten i Danmark

Norsk Svenska English Español Deutsch Nederlands Français Italiano Português Polski

Arrangerer alle former for individuelle rejser til Peru fra blot en person i god kvalitet til fair priser og du bestemmer selv afrejsedatoen

Alpamayo, Cordillera Blanca

Inkaernes gamle hovedstad Cusco

Inca Kola

Kondor, Colca Canyon

Fejring af Inti Raymi i Cusco

 
- FORSIDE

Happy Lama Travel - PERUspecialisten i Danmark
Perus historie

De fleste mennesker forbinder Perus historie med Inkariget, terrorbevægelsen Den Lysende sti som hærgede landet i 1980´erne og den omstridte tidligere præsident Alberto Fujimori.

Perus historie ligner til forveksling de fleste andre sydamerikanske landes med kolonisering, udnyttelse, befrielse, skiftende militærregimer, interne stridigheder og sen økonomisk vækst.

De første mennesker:
De ældste fund efter samlere og jægere dateres til ca. 20000 f.kr. Ca. 4000 f.kr. begyndte disse mennesker at tæmme lamaer, al pacaer og marsvin til husholdningen samt dyrke afgrøder. De ældste ruiner ved Caral nord for Lima dateres til ca. 3000 f.kr.

De tidlige kulturer før Inkariget:
Få mennesker kender til tiden før Inkariget. En tid som har fostret lige så store kulturer som også har sat sig markante spor i landskabet som eksempelvis Chan Chan, Kuelap, Nazcalinierne, Lord of Sipan og Chavin de Huantar. Mange at inkaernes templer og bygningsværker har faktisk et før-inka fundament.

Den ældst kendte kultur Chavinkulturen opstod i området omkring Huaraz i Cordillera Blanca omkring 1000 f.kr. og beboede området indtil ca. år 300 f.kr. I perioden fra ca. år 300 f.kr. til ca. 800 e.kr. opstod Paracaskulturen ved Paracas, Nazcakulturen ved Nazca og Mochekulturen ved Trujillo. Disse kulturer var fredelige samhandlende og kulturudvekslende kulturer, hvorimod Huarikulturen ca. 600 - 1100 var krigere, som ekspanderede deres rige, indtil Chimukulturen ca. 900 - 1470 fik overtaget. Disse store kulturer dominerede på skift en række mindre kulturer som Icakulturen, Chachapoyaskulturen som byggede Kuelap, Chinchakulturen, og en række andre mindre kulturer opstået omkring Titicaca og i Amazonas.

Inkariget:
Iflg. legenden åbenbarede den første inka Manco Capac, søn af solguden Inti sig fra Titicacasøen  omkring år 1200, vandrede mod Cusco og grundlagde inkariget i Den Hellige Dal. Det var imidlertid først i 1438 at den niende inkakonge Pachacutec begyndte at udvide riget i et af verdenshistoriens hurtigste erobringstogter. På kun 25 år var inkariget udvidet fra Den Hellige Dal til at strække sig fra det sydlige Colombia over Ecuador og Bolivia til det centrale Chile og det nordlige Argentina.

Pachacutec var også den store bygherre og beordrede de store og vigtige templer Ollantaytambo og Saqsaywamán opført. Pachacutec står muligvis også bag opførelsen af den mest berømte inkaruin Machu Picchu som var ukendt indtil 1911.

De erobrede områder blev udviklet og underlagt inkarigets lovgivning, hvilket gjorde at ikke alle var lige tilfredse med inkaernes herredømme - en medvirkende faktor til spaniernes hurtige erobring.

Inkaerne udviklede et højt udviklet sofistikeret samfund som var dygtigt organiseret. Inkaerne var dygtige til arkitektur og matematik og byggede eksempelvis akvædukter som man kender det fra Romerriget. Mange af inkaernes bygningsværker var bygget til at modstå jordskælv og står den dag i dag på de originale fundamenter hvilket er meget tydeligt i Cusco.

Inkarigets storhedstid varede kun i ca. 100 år og da Manco Inca flygtede fra Cusco til Ollantaytambo og siden til Vilcabamba langt inde i nogle af Andesbjergenes mest utilgængelige områder, efter at have tabt Saqsaywamán i 1536, var det på trods af små opstande reelt definitivt slut med inkariget. Den sidste regerende Inka Túpac Amaru blev henrettet i 1572.

Kolonitiden:
Da Christoffer Columbus ved en fejl skrev sig ind i historien som den største opdagelsesrejsende nogensinde ved at opdage Amerika, udløste det et sandt kapløb for at kolonisere og udnytte mulighederne i den nye verden. Spanierne tog sig først af Caribien og Mellemamerika og indledte i 1520´erne ekspeditioner langs Sydamerikas vestkyst for at undersøge potentialet. Den spanske koloniherre Fransisco Pizarro havde fået til opgave at erobre området syd for Ækvator og landede første gang i det nuværende Ecuador i 1530 og grundlagde den første spanske by i Peru i 1532.

Fransisco Pizarro besejrede let inkakongen Atahualpa i Cajamarca og grundlagde Lima i 1535.

Spanierne havde store og åbenlyse fordele. De medbragte heste, kanoner, rustninger, sværd og ikke mindst fremmede sygdomme. Inkaernes våben var spyd, håndøkser og kasteslynger. Inkariget var desuden internt splittet efter at brødrene Atahualpa og Huascar ikke kunne finde ud af at dele riget mellem sig. Efter inkarigets fald var der relativ ro i landet de næste 200 år.

De spanske vicekonger regerede landet med en jernhånd og udnyttede landets befolkning og ressourcer til det yderste. Tilflyttere fra Spanien fik de betydningsfulde poster, Spaniere født i Peru fik mindre betydningsfulde poster og den oprindelige befolkning blev udelukkende anset som opbrugelig arbejdskraft. Dette stærkt feudale system blev opretholdt indtil en spæd modstand blev etableret i 1780 hvor efterkommeren af den sidste inka Túpac Amaru indledte et oprør som dog hurtigt blev nedkæmpet. Oprøret nåede dog at sætte en kim til øget modstand og spanierne begyndte at miste grebet om landet, ligesom oprøret ulmede i de andre spanske kolonier i Sydamerika.

Selvstændighed:
Den endelige frihedskamp blev udløst af noget så banalt som opdagelsen af den økonomiske betydning af Guano som slet og ret er fugleekskrementer. Guano opsamles specielt på Islas Ballestas og anvendes til gødning.

Hele Sydamerika var i oprør mod spanierne som stille og roligt mistede kontrollen foranlediget af de to frihedskæmpere José de San Martin som befriede Chile og Argentina samt Simón Bolivar som befriede Venezuela, Colombia og Ecuador. José de San Martin deklarerede Peru uafhængigt i 1821, men flygtede siden under mystiske omstændigheder til Frankrig. Simón Bolivar fortsatte kampen for selvstændighed og erklærede Peru endeligt selvstændigt i 1826.

Nyere historie:
Siden selvstændigheden har Peru haft adskillige kontroverser med naboerne Chile og Ecuador, hvor kontroversen med Ecuador først blev endeligt afsluttet i 1998. Chile anses stadig af mange som Perus værste fjende pga. territoriale stridigheder om den mineralrige Atacamaørken.

Skiftende militærdiktaturer regerede Peru i 1900-tallet, militærkup og undtagelsestilstande hørte til dagens orden. I 1960´erne og 1970´erne kørte skiftende præsidenter landet mere og mere i ruin og den maoistiske guerillabevægelse "El Sendero Luminosa" - Den Lysende Sti så dagens lys i Ayacucho i slutningen af 1970´erne, hvilket var starten på en blodig periode i Perus historie. Mellem 40.000 og 60.000 mennesker er enten blevet dræbt eller er forsvundet indtil lederen Abimael Guzman blev fanget og idømt livsvarigt fængsel i 1992, hvorefter bevægelsen praktisk talt blev opløst.

Det seneste kapitel i Perus turbulente historie er på godt og ondt skrevet af den tidligere præsident Alberto Fujimori som blev valgt i 1990. Fujimori satte forfatningen ud af kraft, lempede reglerne for udenlandske investeringer, udbyggede infrastrukturen og indførte et nyt monetært system.

Fujimoris hestekur virkede og til Fujimoris held blev lederen af Den Lysende Sti Abimael Guzman arresteret i 1992, hvilket i en vis grad kompenserede for tilsidesættelsen af de demokratiske spilleregler. Inflationen faldt til 20 %, Fujimoris popularitet var stor og han blev let genvalgt i 1995.

Magten steg imidlertid Fujimori til hovedet og han forsøgte forfatningsstridigt at blive genvalgt i 2000. Samtidig blev flere korruptions og pengehvidvaskningssager oprullet og Fujimori flygtede til Japan hvor han befandt sig i frivilligt eksil indtil han i 2005 højst overraskende flyttede til Chile og proklamerede at han ville føre valgkamp derfra. Fujimori havde gjort regning uden vært og blev udleveret til retsforfølgelse i Peru.

Peru har det seneste årti oplevet en stabil økonomisk og demokratisk vækst og er i modsætning til Venezuela og Bolivia gode venner med vesten, hvorfor forholdet til netop Venezuelas socialistiske og stærkt antiamerikanske præsident Hugo Chavez og Bolivias ligeledes socialistiske og antiamerikanske præsident Evo Morales har været anstrengt under præsident Allan Garcia.

I Juni 2011 blev den Chavez og Morales støttede socialist Ollanta Humala valgt som ny præsident i et tæt opgør med ekspræsident Fujimoris datter Keiko Fujimori - Mange peruanere frygter at den peruanske økonomi vil stagnere.

--- Texts, Photos, Logos and Web: Copyright Jan Tvernø and Happy Lama Travel ---
--- Happy Lama Travel Aps. --- CVR-nr. 30829247 --- Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1940 ---
---
Laveste skærmopløsning 1024x768 --- Optimal skærmopløsning 1680x1050 ---

 
HAPPY LAMA HOTSPOTS
- Inkastien til Machu Picchu
- Gæsterne har ordet
- Inspirationskatalog
- Tilmeld nyhedsbrev
 
HAPPY LAMA REJSEMENU
- Rejser til Peru
- Rejser til Bolivia
- Rejser til Ecuador
- Rejser til Galapagos
- Rejser til Guyana
- Rejser til Mongoliet
- Trekking
- Bjergbestigning
- Motorcykelture
- Fugleture
- Bilture (4WD)
- Mountainbike
- Adventure
- Flybilletter
- Rejseforsikring
- Turen går til Peru
  - Baggrundsinformationer:
  - Perus historie
  - Klimaet i Peru
  - Perus geografi
  - Perus flora og fauna
  - Perus kultur og befolkning
  - Nyttige rejseinformationer:
  - Dit eget ansvar på rejsen
  - Vigtigt at vide om rejsen
  - Nødvendige papirer i Peru
  - Bagageanbefaling - Peru
  - Rejsevejledning - Peru
  - Infrastrukturen i Peru
  - Mad og drikke i Peru
  - Sikkerhed på rejser i Peru
  - Helbred på rejser i Peru
  - Daglig færden i Peru
  - Vaccinationer
  - Kort over Peru
  - Områder i Peru:
  - Amazonas
  - Arequipa og Colca Canyon
  - Cusco og Machu Picchu
  - Huaraz og Cordillera Blanca
  - Lima
  - Perus nordlige kyst
  - Perus nordlige højland
  - Perus sydlige kyst
  - Perus sydlige højland
  - Titicacasøen
- Peru i billeder
 
HAPPY LAMA MENU
- Happy Lama Travel
- Kontakt / Contact
- Sitemap
 
Mail til Happy Lama Travel
(+45) 4248 4616Powered by FreeFind